Tekst objavljen: 10.10.2012 14:45        


Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić izjavio je da će pad privrede ove godine iznositi minus 1,5 odsto, a inflacija će dostići 12 odsto, najviše zbog povećanja cena hrane izazvaog dugotrajnom sušom.

BDP pada 1,5 odsto, inflacija ide na 12 procenata

Inflacija je već sada oko 10 odsto, a od aprila do avgusta inflacija je porasla 5,2 odsto, najviše zbog cena hrane koja je učestvovala u rastu tih cena sa 70 odsto.

Devizne rezerve 5. oktobra iznosile su oko 10,4 milijarde evra i povećane su za oko 500 milion evra u odnosu na kraj septembra, najviše kao posledica prodaje državnih evroobveznica od oko milijardu dolara na inoistranom tržištu. Neto devizne rezerve NBS su 5,3 milijarde evra.
Rast inflacije do kraja godine biće na gornjoj granici očekivanja iz avgusta, odnosno oko 12 odsto i trend rasta će se nastaviti narednih meseci 2013. godine, a do kraja sledeće godine vratiće se u granice cilja od 4,5 plus - minus 1,5 odsto.

Odluka Izvršnog odbora NBS da poveća rerferentnu kamatnu stope za 0,25 odsto na 10,75 odsto, doneta je najviše da se amortizuje uticaj inflatornih pritisaka, koji su povećani zbog rasta cena hrane.

Očekivanja NBS su da će se depresijacija nacionalne valute odraziti znantno manje na inflaciju od očekivanja.

Od početka godine dinar je depresirao 8,8 odsto prema evru, a u toku godine NBS je intervenisala sa deviznim rezervama od oko 1,3 milijardi evra za odbranu stabilnosti dinara. NBS u septembru nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.
Industrijska proizvodnja je u avgustu povećana za 1,6 odsto, a prerađivačka industrije za 2,2 odsto, a očekivanja su da će proizvodnja Fijata pojačati rast proizvodnje i rast BDP-a u 2013. godini za jedan odsto.

Pješčić je rekao da će pad BDP-a do kraja godine biti - 1,5 odsto, a u 2013. se očekuje rast od tri odsto, po osnovu rasta investicija, i dodao da će deficit tekućag bilansa do kraja godine biti 10,3 odsto, a u 2013. iznosiće 7,2 odsto.

Posle višemesečnog usporavanja kreditne aktivnosti, u septembru je ona pojačana, ali je nivo problematičnih kredita 21,7 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije inflacija BDP dinar devizni kurs devizne rezerve referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana