Tekst objavljen: 05.12.2012 16:28        


Privredni rast Srbije u narednoj godini kretaće se između 1,5 i 1,8 odsto, i teško da će dostići zvanično prognoziranih dva odsto, ocenili su stručnjaci Instituta ekonomskih nauka i Beogradske bankarske akademije (BBA).

BDP pada dva posto u 2012, raste do 1,8 u 2013.

Dekan BBA Hasan Hanić kaže da će u ovoj godini bruto domaći proizvod (BDP) opasti za dva odsto, što je najslabiji rezultat posle 2009. godine.

Prema njegovim rečima, posmatrajući period krize od 2008. godine u celini, ova godina bila je za Srbiju najlošija po svim ključnim makroekonomskim pokazateljima.

Hanić je naveo da je stopa nezaposlenosti od početka krize gotovo udvostručena sa 14 odsto u 2008. godini na oko 26 odsto u ovoj godini, a prema procenama MAP-a, broj zaposlenih neće se povećati ni tokom naredne godine s obzirom na prognoze da će Srbija i tokom 2013. imati vrlo nizak privredni rast.

U ovoj godini Srbija će zabeležiti i najvišu stopu inflacija, koja će sigurno biti dvocifrena, ali verovatno ne i veća od 12 odsto, a na njeno kretanje uticali su povećani troškovni pritisci na cene hrane, rast uvoznih cena i slabljenje dinara u prethodnom periodu.

Hanić je napomenuo da se procenjuje da će javni dug na kraju ove godine biti 60 odsto BDP-a, dok će spoljni dug biti na nivou od oko 80 odsto BDP-a.

Prema njegovom mišljenju, za srpsku ekonomiju ključno je da se olakša vraćanje dugova privrede, da se podstiče i povećava izvoz i da se u tom cilju određenim merama oslabi dinar i približi realnoj vrednosti, koja bi bila atraktivna za izvoznike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad bdp-a BDP rast BDP-a nezaposlenost inflacija javni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana