Tekst objavljen: 21.11.2012 13:37        


Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) privreda sa dinamičnim razvojem poznate pod grupnim nazivom BRIKS se procenjuje na 13,7 biliona (hiljada milijardi) dolara. To je otprilike jednako četvrtini svetskog BDP-a

BDP zemalja BRIKS-a 13.700 milijardi dolara

Južnoafrička ministarka za međunarodne odnose i saradnju Maite Nkoana-Mašabane kaže da su članice grupe BRIKS: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, koje čine 43 odsto ukupne svetske populacije, učestvovale u globalnom toku direktne strane pomoći u 2012. godini sa oko 11 odsto, a u svetskoj trgovini sa 17 odsto.

Ministarka je prošle sedmice posetila Moskvu kako bi o problemima zemalja grupe BRIKS razgovarala sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom za prirodne resurse Sergejem Donskojim.

Donskoj je naveo da je spoljnotrgovinska razmena između Rusije i Južnoafričke Republike ove godine udvostručena na blizu 700 miliona dolara.

- Nadamo se da će do kraja godine obim spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje dostići iznos od jedne milijarde dolara. Ipak, to je i dalje suviše mali iznos u odnosu na potencijale tih privreda - istakao je Donskoj.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
briks svet BDP Brazil rusija indija kina južna afrika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana