Tekst objavljen: 07.11.2012 7:36        


Posao nabavke autobusa za beogradsko Gradsko-saobraćajno preduzeće GSP u vrednosti od 130 miliona evra nedostupan je za domaćeg proizvođača autobusa Ikarbus.

Beograd Ikarbusu zatvorio vrata GSP-a?

Uslovi koji su posavljeni na tenderu su takvi da ih Ikarbus ne ispunjava pa samim time ne može ni da učestvuje na tenderu, čak ni kao podizvođač, kažu u ovoj beogradskoj fabrici.

Kako su za B92 rekli u Ikarbusu, u ovoj kompaniji smatraju da gubitak ovog posla može značiti i gašenje fabrike. - Ponavlja se scenario koji je zadesio novosadski Neobus, koji je otišao u stečaj. I nas čeka ista sudbina ukoliko ostanemo bez ovog posla. Ali ne tražimo ništa što nam ne pripada, želimo samo da nam se omogući da i mi možemo da učestvujemo na tenderu ravnopravno sa ostalim učesnicima. Sa ovim uslovima koji su postavljeni mi to ne možemo iako imamo da ponudimo dobar i kvalitetan autobus - kaže za B92 izvor iz Ikarbusa.
Zanimljivo je da se ti uslovi ne tiču kvaliteta, jačine, izdržljivosti samog autobusa ili njegovih delova, već Ikarbus ne ispunjava određene finansijske i administrativne uslove.

Tako grad Beograd u svojim uslovima traži da je kompanija koja učestvuje na tenderu imala prosečan godišnji promet od 20 miliona evra, likvidna sredstva, kao i neopterećenu imovinu vrednu najmanje pet miliona evra.

Dalje se traži da je u poslednjih pet godina ponuđač isporučio najmanje 400 autobusa ili da ima iskustvo isporučioca vozila u najmanje tri ugovora u poslednjih pet godina, od kojih svaki vredi najmanje 15 miliona evra. Pored toga traži se da je barem jedan od tih ugovora zaključen van zemlje proizvođača.

Od svih ovih uslova Ikarbus ispunjava samo onaj da je u poslednjih pet godina isporučio najmanje 400 autobusa. Ostale uslove ne ispunjava pa samim tim iako može da ponudi kvalitetan proizvod ne može da učestvuje u poslu vrednom 130 miliona evra.

Ova nabavka je samo prvi deo nabavke od 400 autobusa tako da je za očekivati da Ikarbus neće moći da učestvuje ni u nabavci preostalih 220 autobusa.

Pošto smatraju da su nepravedno "diskvalifikovani" Ikarbus je uputio žalbu Agenciji za javne nabavke grada Beograda. Žalili su se i republičkoj Komisiji za zaštitu potrošača.

GSP: Cena je jedan od parametara

U GSP-u međutim misle da su sve primedbe Ikarbusa na tender neosnovane. Kako kaže Dragan Ivanović, pomoćnik direktora GSP-a, prilikom nabavke vozila cena mora da bude samo jedan od parametara.



Ivanović kaže i da su tokom višegodišnje eksploatacije Ikarbusovih autobusa nailazili na razne tehničke probleme, što je uticalo na kvalitet prevoza, i dodaje da, na žalost, Ikarbus još uvek nije na nivou evropskih proizvođača.

On podseća da Ikarbus posluje pre svega na osnovu dogovora sa Gradom koji je samo u ovoj godini od njih kupio 25 autobusa a dogovorio isporuku još 32 do kraja ove godine.

- Što se, kako smo obavešteni, neće dogoditi pre proleća i zbog čega će GSP imati ozbiljne probleme tokom predstojeće zime. Najveću štetu ipak pretrpeće Beograđani koji se tim autobusima neće voziti - navodi Ivanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ikarbus GSP Beograd javni prevoz gradski prevoz Beograd autobusi fabrika autobusa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana