Tekst objavljen: 31.12.2012 14:07        


Odbornici Grada Beograda usvojili su prošle nedelje predlog za uzimanje kredita za nabavku 180 gradskih autobusa, vrednih oko 65 miliona evra.

Beograđanima stiže 180 novih autobusa

U dokumentu koji su odbornici usvojili, definisano je da ugovor o podršci ne predstavlja garanciju grada niti bilo kakvo plaćanje glavnice, kamate i drugih troškova kredita.

Tender na štetu domaćeg proizvođača?

“Ikarbus” je u novembru saopštio da su uslovi koji su posavljeni na tenderu takvi da ih domaći proizvođač ne ispunjava pa samim time ne može ni da učestvuje na tenderu, čak ni kao podizvođač.
Ovih 180 autobusa su tek prva faza obnove voznog parka GSP-a. Kako je ranije najavljivano, naredne godine trebalo bi da bude kupljeno još 220 vozila.

Vrednost ovog posla procenjena je na 130,5 miliona evra. Polovinu sume pokriće kredit Evropska banka ya obnovu i rayvoj (EBRD), a ostatak bi trebalo da bude obezbeđen iz budžeta grada, GSP-a ili komercijalnih kredita domaćih banaka.

Tender za nabavku novih vozila bio je raspisan 4. septembra ove godine, a na njega se prijavilo ukuno sedam kompanija: “Ašok Lejland” iz Indije, “Iveko Irisbus” iz Češke, “Solaris” iz Poljske, nemački “Man”, švedska “Volvo bus korporacija”, ruska “Gaz grupa” i domaći “Ikarbus”. Poslednje dve kompanije su, međutim, dostavile nepotpune ponude.

Finansijski najbolju ponudu dostavila je indijska kompanija, ali će posao dobiti proizvođač koji ispuni uslove koje su propisali eksperti banke-kreditora (EBRD-a).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd GSP Beograd javni prevoz gradski prevoz autobusi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana