Tekst objavljen: 01.04.2013 7:00        


Socijalno ugroženi građani sa statusom energetski zaštićenog kupca od sutra će imati pravo na besplatne količine struje i gasa. Građanima, koji steknu status energetski zašstićenog potrošača, na računima za struju biće prikazano koliko će manje struje plaćati, pošto će kod elektrodistribucija biti evidentirani da imaju pravo na tu beneficiju.

Besplatne količine struje za ugrožene od 1. aprila

Socijalno ugroženi građani treba da se preko socijalnih ustanova u lokalnim samoupravama prijave za tu pomoć i uz dokaze da su socijalno ugroženi, dobijaće status energetski zaštićenih kupaca, koji će važiti godinu dana i posle tog roka se mora obnavljati.

Prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, očekuje se da će oko 350.000 energetski zaštićenih, siromašnih potrošača imati pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone.

Pravo da steknu status energetski zaštićenog potrošača imaju domaćinstva sa jednim članom koja mesečno primaju do 12.900 dinara, porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara i domaćinstva sa šest i više članova koja primaju do 30.558 dinara mesečno.

Taj zaštićeni status, domaćinstva mogu i da izgube ako im je mesečna potrošnja struje i gasa 2,5 puta veća od limita predviđenog uredbom o energetski zaštićenom potrošaču.

Procene su da će ta beneficija državu koštati između 30 i 40 miliona evra godišnje, a te troškove će do rebalansa budžeta snositi EPS, a potom će pomoć biti finansirana iz republičkog budžeta, najavljeno je iz Ministarstva energetike.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energetika potrošači struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana