Tekst objavljen: 31.12.2012 8:24        


Godinu 2012. završavamo sa deviznim kursom čak devet dinara većim nego s početka godine. Na startu godine koju ispraćamo evro je vredeo 104,64 dinara, a u novu 2013. ulazimo sa evropskom monetom od 113,75 dinara. A šta nas tamo čeka?

Bez brige, evro neće "eksplodirati" u 2013.

- Očekujemo da će u sledećoj godini prosečan kurs dinara u odnosu na evro biti na nivou od 114 - kaže Zoran Petrović, zamenik predsednika izvršnog odbora Rajfajzen banke.

- Pod uticajem sezonskog efekta, odsustva sporazuma sa MMF i slabih očekivanja u evro zoni, očekujemo da će kurs na kraju prvog kvartala 2013. godine iznositi 115 dinara za jedan evro. U drugom i trećem kvartalu iduće godine očekujemo da bi dinar ojačao prema nivou od 113.

Pozitivan efekat bi došao kao posledica skromnog ekonomskog oporavka u EU, što utiče na naš izvoz, zatim na javne investicije i prilive stranih direktnih ulaganja.

- Krajem naredne godine, dinar bi, nominalno gledano, mogao da zabeleži blagi pad u odnosu na kraj ove godine na nivo od 115 - kaže Petrović.

Privrednici, pak, za razliku od bankara, nisu toliko optimistični u pogledu manjeg rasta evra u idućoj godini.

- Uveren sam da će kurs narednih meseci biti pod kontrolom i manje-više stabilan - kaže Toplica Spasojević, predsednik ITM grupe.

- Polovinom godine očekujemo da će evro ići nagore. Naše prognoze su da će narednih pet-šest meseci evro vredeti od 117 do 118 dinara, a kasnije od 120 do 123 dinara. Pozitivno na kurs dinara može da utiče dobra poljoprivredna sezona, kao i dobar rad "Fijata", "Železare", "Petrohemije".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. ekonomska kriza devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana