Tekst objavljen: 22.04.2013 12:20        


Firme sa najvećim dugom za električnu energiju prve će biti isključivane ukoliko do 25. aprila ne reprogramiraju svoj dug za struju, tvrde u Elektroprivredi Srbije. Dosada je, uz program EPS, svoje zaostale račune za kilovate počelo da plaća 97.211 potrošača, od ukupno 600.000 dužnika.

Bez struje ostaju prvo najveći dužnici

Među prijavljenima za reprogram čak je 86.704 domaćinstva, dok je svega 10.337 privrednika rešilo da se "oslobodi" svog duga za električnu energiju iz prošle godine.

Izmiren dug za struju jedan je i od kriterijuma da socijalno ugroženi građani dobiju besplatne kilovate od Ministarstva energetike. Prijavljivanje za status socijalno ugroženog kupca traje do kraja meseca kod lokalnih samouprava i Centara za socijalni rad.
Čim se naredne nedelje završi produženi rok za reprogram dugovanja u EPS, počeće i prva isključenja onima koji su se oglušili o plaćanje komunalija.

- Napravićemo jasne kriterijume za isključenje, ali je sigurno da ćemo struju prvo "ukinuti" najvećim dužnicima, odnosno velikim firmama koje ne plaćaju godinama - objašnjava Jelena Vujović, direktor Sektora za odnose sa javnošću u EPS. - Isključenja će se vršiti po etapama, od neplatiša sa najvećim dugom do onih sa najmanje zaostalih računa. Niko neće biti povlašćen ovoga puta.

Iako je rok za prijavljivanje dužnika za reprogram produžen za skoro ceo mesec, za prvih 20 dana prijavilo se svega 10.000 novih domaćinstava i manje od 3.000 preduzeća. Reprogram neće biti produžen i zato iz EPS apeluju na dužnike da iskoriste poslednju priliku da izmire svoja dugovanja.

Domaćinstva sa dugom do 10.000 dinara, iznos mogu da plate u tri rate, dok oni koji imaju neizmirenih do 50.000 dinara - to mogu da podele na šest delova. Najveći broja rata - 48, predviđen je za porodice koje duguju više od milion dinara za struju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzeća potrošači struja račun za struju potrošnja struje dug za struju Elektroprivreda Srbije EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana