Tekst objavljen: 15.10.2012 12:58        


Penzioneri mogu bitni mirni. Za penzije će u 2013. sigurno biti dovoljno novca i neće biti ugrožena nijedna isplata iz penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), izjavila je direktorka fonda PIO Dragana Kalinović.

Biće penzija i sledeće godine

Kalinović je istakla da je usvojen finansijski plan za 2013. koji je napravljen na osnovu parametara Ministarstva finansija.

- Uklopili smo se u te parametre tako da sigurno neće biti nikakvih problema oko usvajanje našeg predloga na Vladi niti posle u skupštini - kazala je Kalinovićeva.

Kalinovićeva je, takođe, kazala da neće biti zamrzavanja penzija, a njihovo usklađivanje će će biti realizovano prema ekonomskom i privrednom rastu zemlje.

Procene Ministarstva finasija i privrede su, prema Kalinovićevoj, da je moguće uskladiti penzije i zarade u javnom sektoru u 2013. sa dva procenata u aprilu i 0,5 procenata u oktobru.

Upravni odbor je usvojio Finansijski plan Fonda za 2013. kojim su ukupni rashodi i izdaci planirani na nivou 594,4 milijardi dinara, za 5,35 odsto više u odnosu na rebalans plana za 2012.

Od tog iznosa za isplatu penzija i ostalih prava planirano je 584,25 milijardi dinara, odnosno 98,29 odsto ukupnih sredstava.

Za neto penzije je predviđeno 500,8 milijardi dinara (84,25 odsto), za isplatu ostalih prava 21,4 milijarde, a za doprinose za zdravstvenu zaštitu penzionera 61,7 milijardi dinara (10,39 odsto), što su najznačajnije stavke u bruto iznosu potrebnom za isplatu penzija i ostalih prava na nivou čitave godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
male penzije penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana