Tekst objavljen: 17.12.2012 11:42        


Spoljni dug BiH na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 6,9 milijardi maraka (3,5 milijardi evra) i u odnosu na kraj prošle godine veći je za 300 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

BiH zbog spoljnog duga preti dužničko ropstvo

Prema podacima CB BiH, spoljni dug je na kraju prošle godine iznosio 6,6 milijardi maraka, na kraju 2010. godine bio je 6,2 milijarde, dok je na kraju 2009. godine iznosio 5,2 milijarde KM.

Najveća dugovanja BiH ima prema Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskoj investicionoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

U Izveštaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za devet meseci ove godine koji je Savjet ministara BiH usvojio prošle sedmice navodi se da je BiH u prvih devet meseci ove godine vratila 227,2 miliona KM spoljnog duga.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić je istakao da se spoljni dug BiH približio iznosu od sedam milijardi maraka, te da će BiH, ukoliko nastavi da se zadužuje ovakvim tempom, zapasti u dužničko ropstvo.

- Rapidno se povećava iznos spoljnog duga jer BiH nema odgovarajući plan zaduživanja i usmeravanja tih sredstava. Ovakav tempo zaduživanja apsolutno je neodrživ. Pre samo tri godine BiH je spadala u red nisko zaduženih zemalja, pa smo od 2009. prešli u srednje zadužene, međutim sada idemo prema visoko zaduženim zemljama – kazao je Hasić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BiH bosna i hercegovina spoljni dug javni dug ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana