Tekst objavljen: 22.11.2012 15:09        


Ogorčena borba velikih članica za smanjeni bužetski "kolač" Evropske unije pomalo podseća na odnose između republika u bivšoj Jugoslaviji, piše Delo.

Bitka za budžet EU liči na uvod u krah SFRJ

- Sve pomalo podseća na rešavanje finansijske krize u bivšoj jugoslovenskoj federaciji. Članice su započele svađu oko fonda za manje razvijene republike i pokrajine, iako on sam po sebi uopšte nije bio ključni problem - podseća ljubljanski list.

To da se svaka članica najviše brine za svoj "novčanik" nije ništa novo, ističe Delo, ali podseća da su usklađivanje interesa i mešetarski dogovori bili lakši kad nije bilo krize, kad je novca bilo dovoljno i kad se znalo kakvu budućnost EU želi da ostvari svojom politikom povezivanja i proširenja.
Usledila je rasprava ko koga iskorišćava, a to je onda "oslobodilo nacionalne egoizme triju ključnih republika, pa na kraju osim raspada drugog izlaza nije ni bilo".

- Ako male članice EU ne prisile Pariz, London i Berlin da sednu za zajednički sto i ako se oni ne dogovore o budžetskom okviru za period 2014/2020. onda se Evropskoj uniji ne piše dobro. Ne bude li solidarnije podele budžetskog kolača, to će Uniju približiti raspadu za još jedan korak - smatra Delo.

Umesto da kriza poveže tri ključne države Unije, razlike među njima "sve su veće" - preti se vetom, izlaskom, pa čak i isključenjem.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija međusobno su posvađane, kao zemlje koje najviše plaćaju u evropski budžet žele rezove, a s druge strane brane svoje privilegije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija budžet eu bivša jugoslavija jugoslavija raspad sfrj SFRJ kriza u Evropi kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana