Tekst objavljen: 26.12.2012 7:46        


Dragomir Marković, bivši generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), godinama nije dozvoljavao da se vlasnicima vila i porodičnih rezidencija na Dedinju, među kojima su i Karađorđevići, isključi struja, iako su iznosi njihovih dugovanja za struju milionski, piše Alo.

Bivši direktor EPS-a štitio neplatiše sa Dedinja?

Bivši direktor, kako prenosi izvor tog lista, zbog ličnih veza i kontakata nije dozvoljavao da se „privilegovanim“ dužnicima „seče“ struja, iako su postojali nalozi za njihovo isključivanje.

Kraljevski dvor: Marković nam nije pomagao

U dvoru negiraju da je porodica Karađorđević imala bilo kakve privilegije zahvaljujući bivšem direktoru EPS-a. Međutim, Dušan Babac, direktor Fonda „Kraljevski dvor“, priznaje da je postojala i izvesna poslovna saradnja između Dragomira Markovića i kraljevske porodice. - Nije istina da je Dragomir Marković činio bilo kakve ustupke Karađorđevićima. Oni su s njim imali saradnju koliko i sa bilo kojim direktorom javnog preduzeća. Nije se radilo o druženju niti priajteljstvu. Jedino gde su EPS i Karađorđevići sarađivali je promocija EPS-ove bele knjige, koja je prema željama tog preduzeća promovisana na Belom dvoru. To je sve - objašnjava Babac.
- Ako bi neko pokušao da na Dedinju isključi struju osobama koje su imale neki kontakt sa Markovićem, poput Karađorđevića, koji su godinama dugovali milione dinara, to bi se istog momenta storniralo. U nekoliko navrata je čak i verbalno napadao ljude iz Elektrodistribucije Beograd (EDB) koji su pokušali da to urade - navodi izvor.

Međutim u EPS-u negiraju da se takva politika vodila u vreme Markovića.

- Marković je sam pre nešto više od mesec dana demantovao da je uticao na to da se pojedinim neplatišama godinama ne isključuje struja. Inače, posao isključivanja i naplate ne radi EPS, već EDB, tako da je jedina adresa za tolerisanje neplatiša EDB - naveo je Milan Mirosavljević, portparol EPS-a.

S druge strane, u EDB-u ističu da to nije tačno, te da što se njih tiče, nema povlašćenih. - Naši potrošači nemaju ime i prezime, samo EDB broj. Nalozi se pišu za EDB broj, a ne za potrošača. Nama su sve neplatiše iste i nema privilegovanih. Ako neko ne plaća, dobija opomenu, pa sledi isključenje.

Kako piše Alo, na Dedinju, elitnom delu grada, svaki deseti potrošač duguje više desetina hiljada dinara za struju.

U EDB-u, međutim, ističu da to nije ništa neobično jer je toliki i ukupan procenat neplatiša na nivou grada.  - Od 800.000 potrošača, 675.000 plaća redovno i ostvaruje popuste. Prošlih meseci poslali smo 150.000 opomena, što znači da je svaki peti potrošač u gradu opomenut. Sa deset odsto potrošača imamo probleme jer duguju 90 odsto ukupnog duga - navodi Sandra Alagić, portparol EDB-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogataši struja neplatiše Elektroprivreda Srbije EPS Dragomir Marković dedinje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana