Tekst objavljen: 18.04.2013 17:10        


Svetska ekonomija će ove godine porasti za 3,3 odsto, iduće godine će to biti četiri odsto. Privredni rast se očekuje u svim krajevima sveta, samo ne u Evropi: evrozona je jedini region koji je još uvek u recesiji, i čija će privreda da se smanji za 0,3 odsto.

Bolesna gospođa Evropa: Kriza nikako da prođe

U Italiji i Španiji, ove godine će se zabeležiti minus od 1,5 odsto, saopštio je MMF. Još veći pad će se osetiti u Grčkoj – 4,2 odsto, Portugaliji – 2,3 odsto i Sloveniji – 2,0 odsto. Podaci za Kipar ne postoje u izveštaju MMF-a.

Ni privreda Nemačke neće moći da preuzme ulogu lokomotive u Evropi. I ona će tokom ove godine porasti za samo 0,6 odsto.

MMF prognozira da će Kina ove godine imati povećanje od osam procenata ili više, Indija oko šest odsto. Čak i afričke zemlje južno od Sahare čine motor svetske ekonomije.

- Ove zemlje su još 2012. porasle za skoro pet odsto. Verujemo da će se taj rast nastaviti i u narednim godinama. Mnoge zemlje u regionu su jače nego pre finansijske krize od 2008 - kaže za Dojče vele ekonomski istraživač MMF-a Abdul Abiad.

Međunarodni monetarni fond za zemlje Severne Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, očekuje najmanje rast na nivou od svetskog proseka, između tri i četiri odsto. Čak i Japan, čija privreda stagnira godinama, razvio se znatno bolje od bolesne evrozone uz porast od 1,5 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kriza evrozone svetska ekonomska kriza kriza u Evropi evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana