Tekst objavljen: 28.02.2013 7:30        


Umesto pretplate, kao do sada, građani Srbije bi ubuduće za gledanje Radio-televizije Srbije mogli da plaćaju porez. Iako ova mera još uvek nije uvedena, najverovatnije je da će ova finansijska obaveza biti “razrezivana” na osnovu vlasništva nad nekretninama.

Bolji život, srećni ljudi: Uvode porez na RTS?

Profesor na Fakultetu političkih nauka i član radne grupe za izradu medijske strategije Rade Veljanovski je, umesto dosadašnje pretplate, kao način za stabilno finansiranje RTS-a naveo plaćanje poreza.

- Radna grupa trenutno razmatra mehanizme kojima bi se problem održavanja i funkcionisanja Javnog servisa rešio finansiranjem kroz poreski sistem. Ideja je da ubuduće osnov bude vlasništvo nad nekretninama. Po tom osnovu se podrazumeva da građani Srbije, koji su poreski obveznici, mogu da primaju radio i televizijski program. Umesto dosadašnjeg načina, plaćanje ići će kroz poreski sistem, ali još ne znamo kako. To je načelna ideja i sa ministarstvima tražimo način da se to reši, pošto bi, za razliku od poreza na godišnjem, ovaj porez trebalo da se plaća na mesečnom nivou – objasnio je Veljanovski.

Sa druge strane, predsednik Upravnog odbora nevladine organizacije “Ujedinjeni televizijski eksperti” Aleksandar Vlajković kaže da je ova ideja “najblaže rečeno, veoma loša”.

- Ta metoda bi možda imala smisla u nekim drugim vremenima, ali ne sada i ovde. Pa, zar treba ljudima da ulaze u kuće, popisuju stvari i prodaju nameštaj, frižidere i šporete, zato što ne plaćaju ovakav RTS, koji po programu koji emituje nije Javni servis i nejasno je po kojem je osnovu uopšte dobio pravo da naplaćuje pretplatu – kaže Vlajković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    GP 28.02.2013 10:06

    Bezobrazluk od Srpske Nazadne Stranke, eto to je to.

  2. User image
    Samir 28.02.2013 17:25

    A šta će biti s nama koji nemamo radio i televizor?

  3. User image
    Broker 28.02.2013 18:31

    Da li ima neko normalan i strucan u ovoj ekipi koja vrsi vlast.
    Ako se nesto zove "Javni servis" logicno je da se finansira iz budzeta,pa ce drzava odnosno oni koji vrse vlast biti zainteresovani da vrse kontrolu gde se trose novci namenjeni RTS-u.
    Nije isto imati nekretninu od 20 m2 i vilu na elitnom mestu od 400 m2 a placati isti namet namenjen "Javnom servisu".
    Ponavljam RTS finansirati iz budzeta a gospoda nek se potrude da napune budzet bar kad napune svoje dzepove, ako to uopste ima granice.

  4. User image
    jovan 28.02.2013 19:46

    lopovska drzava,samo gleda kako da otmu pare ljudima. Iovako prezivljavam sa malom platom jos mi fali rts da placam.

  5. User image
    Milos 01.03.2013 8:46

    Bravo gosp. Vlajkovicu,svi bi da ih neko finansira,ako hoce da imaju TV neka se finansiraju kao i ostale od prodaje oglasnog prostora,nadju sebi produkciju...

  6. User image

    Да зло буде веће, када се погледа чињеница о количини "временки" на РТС-у, нема разлога да се чудимо што им је мало новца. Па у оноликој старој Југославији, само је један Каменко Катић, завршавао посао. Погледајмо колико их сада има. На сваки сат нека нова искочи. То мора неко да плати. Наравно, гулија која је остала без посла. Алал им вера.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tv pretplata porez televizija Radio-televizija Srbije RTS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana