Tekst objavljen: 20.12.2012 14:54        


Božić će ove godine biti tmuran širom južne Evrope, područja najpogođenijeg dužničkom krizom evrozone, u kom se brojne porodice muče da svojoj deci omoguće makar i malu proslavu.

Božić u južnoj Evropi daleko od srećnog

Od Lisabona do Atine božićne lampice jedva da svetle, kupovina poklona je drastično pala, a porodice grcaju u teškoćama nakon tri godine krize koja ne jenjava.

Španci ipak troše

Španija, četvrta po snazi evropska ekonomija, takođe prolazi kroz izuzetno teško razdoblje i mogla bi uskoro da zatraži međunarodnu pomoć. Iako je potrošnja u snažnom padu, snažna porodična povezanost i tradicija Špance ipak teraju u božićnu kupovinu. Po relevantnim procenama, prosečna španska porodica za sve božićne troškove izdvojiće prosečno 650 evra, što je više od mnogih boljestojećih zemalja severne Evrope, ali i 40-ak posto manje nego što je bilo 2007.
Stanje je najlošije u Grčkoj, zemlji koja je početkom 2010. podstakla dužničku krizu i suočila se sa ogromnim poreskim nametima i kresanjem potrošnje u zamenu za međunarodnu pomoć.

Čelnik udruženja grčkih trgovaca na malo Vasilis Korkidis očekuje da će Grci u proseku na darove potrošiti 15 do 20 evra, dok su prošle godine prosečno potrošili 40 evra.

Atinski trg Sintagma nekad se hvalio najvećom božićnom jelkom u Evropi, a sad je na njemu tek nekoliko lampica, a u najgoroj krizi od 2. svetskog rata propale su hiljade malih biznisa, pa ulice zjape prazne, a zatvorene roletne na izlozima krase samo obaveštenja o prodaji prostora.

Slično je i u Portugalu, koji je na udaru najgore recesije u poslednjih 40 godina. Nedavno istraživanje pokazalo je da se u Portugalu očekuje pad božićne potrošnje za 35 posto.

Italija takođe grca pod povećanim porezima i smanjenom potrošnjom koje je nametnula vlada tehnokratskog premijera Marija Montija, a sredstva sačuvana za "crne dane" upravo uoči Božića jede nedavno uvedeni omraženi porez na imovinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi kriza evrozone ekonomska kriza dužnička kriza božić Nova Godina osiromašenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana