Tekst objavljen: 10.07.2013 11:00        


Brazilske vlasti pokrenule su program za privlačenje hiljada stranih lekara, koji će popuniti prazna radna mesta u zdravstvenom sistemu te latinoameričke zemlje. Taj potez naišao je na oštre kritike domaćih zdravstvenih radnika.

Brazil traži strane lekare, plata 4.500 dolara

Unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Brazilu jedan je od ključnih zahteva stotina hiljada Brazilaca, koji su prošlog meseca organizovali tronedeljne ulične proteste širom zemlje, prenosi Frans pres.

Brazilska predsednica Dilma Rusef izjavila je da će ovom inicijativom, koja će biti sprovedena u skladu sa predsedničkim dekretom, biti obuhvaćeno 10.000 radnih mesta i investicije od 1,27 milijardi dolara.

Vlada u toj zemlji je saopštila da će ova radna mesta, sa mesečnom platom od 4.500 dolara, biti popunjena uglavnom brazilskim lekarima, ali da bi stranci takođe mogli ispuniti praznine.

Izabrani lekari će početi da rade od sredine septembra, i to uglavnom u siromašnijim predgrađima velikih gradova.

- Svaki Brazilac mora imati pristup lekaru. Brazilu nedostaju lekari, a ukoliko ih nemamo dovoljno u našoj zemlji, tražićemo dobre doktore svuda gde se oni nalaze - izjavila je Rusefova.

Strani kandidati moraju biti iz zemalja u kojima ima više od 1,8 lekara na 1.000 stanovnika, kao što su Španija, Portugal, Argentina ili Kuba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna snaga strani radnici Brazil medicina zdravstveni radnici lekari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana