Tekst objavljen: 04.04.2013 16:00        


Više evropskih medija je objavilo imena 130.000 ljudi iz 170 zemalja koji koriste 10 ofšor poreskih utočišta. Podatke je otkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, mreža reportera iz više od 60 država, sa sedištem u Vašingtonu.

Čak 130.000 Evropljana sakrilo bogastvo po oazama

Posedovanje ofšor računa ne mora biti nezakonito, ali su dokumenti bacili svetlo na tajne kanale koji se koriste za osnivanje fondova i kompanija, čiji je cilj prikrivanje bogatstva.

Objavljeno je 2,5 miliona dokumenata. Potiču iz dve kompanije specijalizovane za formiranje ofšor investicionih fondova.

Novinari angažovani na tom poslu tvrde da je materijal mesecima tajno analiziran, da bi bio potvrđen.

- Mnoge najveće svetske banke su agresivno radile kako bi svojim klijentima obezbedile tajne kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima i u drugim ofšor skrovištima - saopštio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

Evropski komesar za poreze Algirdas Šemeta je izjavio da se svake godine u Evropskoj uniji zahvaljujući izbegavanju plaćanja poreza izgubi oko 1.000 milijardi evra.

To je ne samo skandalozan gubitak toliko potrebnog prihoda, već i pretnja poštenom oporezivanju, ocenio je Šemeta.

Svojim državama članicama je EU preporučila da naprave crne liste poreskih utočišta i zatvore zakonske rupe koje kompanije koriste kako bi izbegle plačanje poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreske oaze plaćanje poreza porez utaja novca utaja poreza poreznici EU evropska unija evropa bogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana