Tekst objavljen: 05.05.2013 12:30        


U Srbiji je broj poslovnih banaka u ovom trenutku preveliki za snagu ekonomije i do kraja ove ili naredne godine biće ih znatno manje na našem finansijskom tržištu, izjavio je pomoćnik ministra finansija Branko Popović.

Cena propasti Agrobanke i RBV čak 600 mil. evra

Popović je najavio najmanje jednu dokapitalizaciju Poštanske štedionice, koja je uspešno obavila integraciju Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine. Kako kaže, rezovi su bili neophodni radi presecanja loše prakse iz prošlosti.

Popović je rekao je da je ukupan trošak države koji je nastao propadanjem Agrobanke i Razvoje banke Vojvodine (RBV) 600 miliona evra.

On je rekao i da je na primerima Agrobanke i Razvoje banke Vojvodine država definisala dva principa - održivog rešenja i minimum troškova za poreske obveznike, kojima će se rukovoditi i u budućnosti u sličnim situacijama.

Popović je podsetio da Agrobanka nije bila državna banka kada je propala, već da je to postala lošom brigom države.

- One su postale državne banke zato što ih država nije adekvatno tretirala i stvorila je agoniju koje su završila velikim tršokovima. Mi pokušavamo da dođemo do rešenja, a ne da probleme guramo pod tepih - istakao je Popović.

On je rekao i da rešenja za Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine nisu bila stvar političke odluke, već rezultat "bankarske matematike i anlize".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne banke propale banke domaće banke banka banke RBV Razvojna banka Vojvodine agrobanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana