Tekst objavljen: 02.04.2013 10:30        


Bosna i Hercegovina oko četiri odsto ukupnog robnog deficita ostvaruje samo na stavci parfemi i toaletne vode, što iznosi približno 1,2 odsto BDP-a. Još veći robni deficit, i to od pet odsto, BiH ima na stavci pića i duvani. To je oko 1,6 odsto BDP-a.

Četiri odsto deficita BiH zbog uvoza parfema

Veliki deficit BiH beleži kod plastičnih proizvoda - više od 250 miliona evra, parfema i eteričnih ulja - oko 150 miliona evra, proizvoda od kože i krzna - više od 100 miliona evra, te drvne celuloze, papira i kartona - preko 63 miliona evra.

BiH ostvaruje tek neznatan suficit u smislu vrednosti uvoza i izvoza električne energije u 2012. godini, s tim da je vrednost izvoza pala za oko 60 odsto, dok je vrednost uvoza porasla za oko 20 odsto u 2012. u odnosu na prethodnu godinu.

Isto tako, usled snažnijeg pada izvoza u odnosu na uvoz, deficit nastavlja da raste, iako znatno sporije nego prethodne godine.

Mere koje bi dovele do smanjenja deficita tj. rasta potražnje za izvoznim proizvodima BiH, se nalaze u rukama kako domaćih tako i evropskih donosilaca odluka.

Pravovremene mere spoljnotrgovinske i fiskalne politike mogu dovesti do povećanja obima robne razmene, poboljšanja uslova razmene i preko potrebnog smanjenja robnog deficita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spoljna trgovina deficit trgovinski deficit bosna i hercegovina BiH

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana