Tekst objavljen: 08.10.2012 7:34        


Stečajevi četiri velike banke - Investbanke, Beobanke, Jugobanke i Beogradske banke - traju još od 2002. godine. Zbog toga 23,5 milijardi dinara kojima raspolaže Agencija za osiguranje depozita i 40 milijardi dinara Agencije za privatizaciju, koja takođe sprovodi stečajeve društvenih firmi, nikako da stignu do državne kase.

Četiri velike bivše banke još čame u stečaju

Četiri velike banke u stečaju državi su isplatile oko 189 miliona evra kao najvećem poveriocu po osnovu stare devizne štednje i 1,4 milijarde dinara po osnovu platnog prometa građana i štednje građana.

Za predugo trajanje stečaja ove četiri banke najodgovornija je izvršna vlast, ali je bilo i mnogo lutanja, redosled poteza u stečaju ovih banaka bio je pogrešan, smatra dr Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja.
Na dan otvaranja stečaja, ukupna potraživanja četiri banke u stečaju od oko 2.300 dužnika iznosila su 9,5 milijardi evra.

Veći broj dužnika je privatizovan, a ove banke su se namirivale iz privatizacione cene. Od firmi u stečaju banke su naplaćivale svoja potraživanja u postupku stečaja.

Investbanka, Beobanka, Jugobanka, i Beogradska banka, do kraja 2010. godine po ovom osnovu naplatile su 21,7 milijardi dinara, odnosno 3,8 odsto od ukupnog potraživanja, kažu u AOP-u.

Ima li kraja stečaju četiri velike državne banke?

Okončanje tog postupka ne zavisi od agencije kao stečajnog upravnika, izjavio je pre dve godine direktor AOP-a Milorad Džambić i saopštio da bi mogao da potraje „još toliko”.

Pred nadležnim trgovinskim sudovima ispitano je 13.688 prijava. Poveriocima su priznata kao osnovana potraživanja oko 600 miliona evra, osporeno je oko 4,8 milijardi evra, a tada su se još vodila 122 sudska postupka za potraživanja veća od 800 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stečaj Beogradska banka Jugobanka Beobanka Investbanka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana