Tekst objavljen: 31.10.2012 7:40        


Mnogi građani u Crnoj Gori kraj meseca dočekaju bez centa u džepu a o štednji i ne razmišljaju, pa predsednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković smatra da građani Crne Gore apsolutno nemaju mogućnosti da štede.

CG: Ko uspe sada da štedi, taj je mađioničar

- Ubeđen sam da ogroman broj građana radi i po nekoliko poslova kako bi uspeli da opstanu. To znači da nemaju vremena za porodicu, kulturnu i duhovnu nadgradnju - bukvalno to znači da je to jedna grčevita borba za egzistenciju. To ne bi smelo da se događa Crnoj Gori koja je već počela pregovore za pristup EU - navodi on.

Ekonomski analitičar Ana Nives Radović smatra da su građani, od vremena Jezde i Dafine, izgubili poverenje u banke. To je vreme, ipak, prošlo pa kulturu štednje svakako treba razvijati, smatra Radović. Ona smatra i da je ekonomska kriza uticala na poverenje klijenata u banke te da bi trebalo, povoljnim kamatnim stopama, da stimulišu građane da štede.
PR Hypo Alpe-Adria banke Željka Radulović, međutim, kaže da iskustvo pokazuje da interesovanje za štednju konstantno raste.

- Tako je od januara do početka oktobra u sektoru stanovništva zabeležen rast štednih uloga za čak 10,6 miliona evra. Kamatne stope variraju, što više novca uložite i oročite na duže i kamatna stopa je bolja. Novih štediša uvek ima jer je štednja najbolji i najsigurniji način da sačuvate ono što imate. Mislim da je prošlo vreme kada su se pare čuvale u slamaricama - navodi ona.

Podaci Monstata pokazuju da je prosečna zarada za septembar bila gotovo 500 evra, a minimalna potrošačka korpa malo manja od 800 evra. U toj situaciji onaj ko uspe da uštedi mađioničar je - smatra Srđa Keković.

On podseća da je Crna Gora ratifikovala Evropsku socijalnu povelju te da je osnovni cilj da građani za svoj rad dobiju dostojnu zaradu. - Mi smo još daleko od toga cilja. Dakle u ovom trenutku većina građana ne može ni da preživi do kraja meseca od svoje zarade a kamoli da štedi - navodi Keković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedelja štednje 2012 Nedelja štednje štediše štednja cg Crna Gora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana