Tekst objavljen: 31.10.2012 10:19        


Četiri aviona tipa G4 ("supergaleb") koja se nalaze u posedu Vojnog vazduhoplovstva Crne Gore, neće se prodavati, jer o tome nije doneta odluka, niti je planirano da Ministarstvo odbrane ovo pitanje kandiduje Vladi Crne Gore na razmatranje u toku godine.

Crna Gora ne prodaje svoje vojne avione (Mulag/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

Time su demantovane priče da će preostale četiri letelice, nasleđene iz bivše JNA, biti prodate do kraja 2012. Inače, vest koja se pojavila u crnogorskim medijima kako Crna Gora ostaje bez sopstvene "zaštite" svog neba uzburkala je duhove pod Lovćenom. Nije tajna da avioni odavno ne lete, ali ...

Pet "supergalebova" prodato je za 250.000 dolara (50.000 po komadu), državnoj kompaniji MDI na poverljivom tenderu, da bi potom oni bili izvezeni iz Crne Gore i prodati susednoj Hrvatskoj. Dva aviona su prodata u delovima, pa su preostala četiri "galeba", uprkos tome što im je vek trajanja prilično istekao, ostala na pisti baze u Golubovcima, u Zeti.
U Beogradu, sa druge strane, niko nije bio iznenađen. Prema tvrdnjama stručnjaka iz Srbije, nova doktrina odbrane Crne Gore u potpunosti je oslonjena na NATO i ukoliko se nešto dramatično ne izmeni (što je malo verovatno), Podgorica u bliskoj budućnosti ima šansu da uđe u Severnoatlantski savez.

Avioni su potrebni ratnom vazduhoplovstvu - makar i u delovima. Ali i Hrvati su zainteresovani.

Inače, Vazduhoplovstvo Crne Gore poseduje 14 helikoptera, tipa "gazela". Prioriteti u narednom periodu su izgradnja sistema nadzora vazdušnog prostora i sposobnosti razmene podataka sa NATO, dalji razvoj projekta Regionalnog centra za obuku pilota, kao i iznalaženje načina za nabavku dva multifunkcionalna srednja transportna helikoptera, poručuju iz vojnog ministarstva.

Kada je Crna Gora pre šest godina obnovila nezavisnost, u vojnoj bazi u Golubovcima ostalo je 17 aviona tipa G4, četiri "utve", šest helikoptera Mi-8, koliko i "gazela". U međuvremenu je Ministarstvo odbrane Crne Gore, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbiji, vratilo šest aviona G4.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
supergaleb vojna industrija vojni avioni Crna Gora cg naoružanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana