Tekst objavljen: 03.10.2013 10:30        


Deo francuskih radnika baš nema sreće sa zakonima. Prvo je doneta uredba o ograničenju rada u noćne sate, a sada se pojavila nova zabrana - nema rada nedeljom. Da ne bude zabune: ovi današnji radnici se bune zato što ne mogu da rade duže i ne mogu da rade svakoga dana!

Čudna vremena: Francuzi protestuju, hoće da rade nedeljom

Očigledno je i da se vremena menjaju: nekada su se dizale revolucije da bi se izborilo pravo da se nedeljom ne radi, sada se štrajkovima traži obrnuto.

Prošle nedelje, sud je naredio zatvaranje petnaestak prodavnica s pokućstvom i građevinskim materijalom u pariskom regionu.

Vlast je poručila da zakon mora da se poštuje, ali zaposleni i poslodavci, suprotno stavu sindikata i države, smatraju da od tog zakona nemaju koristi, pa su radnje otvorili i proteklog vikenda, i pored pretnje astronomskom kaznom od 120.000 evra dnevno. Kažu da je reč o preistorijskim pravilima, neusklađenim s 21. vekom.

Sindikalni predstavnici, koji su po ovom pitanju došli u verbalni sukob s onima čije mišljenje bi trebalo da zastupaju, smatraju da gazde na ovaj način eksploatišu zaposlene, sumnjaju u dobrovoljni rad nedeljom i radnicima poručuju da su žrtve manipulisanja. Zaposlene savetuju da traže veće plate, zbog čega ne bi bili prinuđeni da rade nedeljom.

U javnosti se prethodnih dana vodila velika polemika oko toga da li lanac parfimerija „Sefora“ može da otvori svoju prodavnicu na Jelisejskim poljima do jedan sat noću, što im je zabranjeno pod pretnjom kazne od 80.000 evra, a onda se pojavio i slučaj „Monopri“. Stotinak prodavnica sa oko 1.500 zaposlenih iz ovog trgovinskog lanca moraće da zatvaraju markete sat ranije nego do sada, već u devet sati uveče.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana