Tekst objavljen: 26.12.2012 16:20        


Državna revizorska institucija potvrdila je navode ministra finansija Mlađana Dinkića iz septembra ove godine, da su prethodno ministarstvo i premijer Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

"Cvetković falsifikovao podatke o javnom dugu"

Izveštaj Državne revizorske institucije potvrđuje da je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić bio u pravu kada je u septembru tvrdio da su prethodno Ministarstvo finansija i bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga Srbije na kraju prošle godine, prikazujući da on navodno iznosi iznosi 45,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, navodi se u saopštenju.

Predsednik Saveta Državne revizorske insitucije Radoslav Sretenović je potvrdio da je javni dug Srbije na dan 31. decembra 2011. godine bio 51 odsto BDP-a, čime je već tada značajno premašio zakonom dozvoljenu granicu od 45 odsto.

Zakonom o budžetskom sistemu utvrđeno je da nivo ukupnog javnog duga ne može da bude veći od 45 odsto BDP.

Na polemiku oko visine javnog duga koja se u javnosti vodila u septembru ovim izveštajem konačno stavljena tačka i dokazano je da transparentnost u objavljivanju javnog duga nije postojala. Ta praksa je sada promenjena i svi podaci o stanju javnih finansija su dostupni svima, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mirko Cvetković Vlada Srbije ministarstvo finansija ekonomska kriza javni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana