Tekst objavljen: 17.09.2012 17:00        


Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković demantovao je da je njegovo ministarstvo falsifikovalo javni dug na kraju 2011. godine.

Cvetković: Nisam falsifikovao javni dug Srbije (Medija centar Beograd)

- Nije tačno da je Ministarstvo finansija bilo šta sakrivalo, niti da sam ja u tom smislu dao instrukcije bilo kome. Postoje najmanje dve definicije javnog duga, a Ministarsrtvo finansija se držalo definicije iz Zakona o javnom dugu - tvrdi Cvetković.

On je, pozivajući se na podatke Ministarstva finansija, izjavio da je javni dug početkom ove godine iznosio 45,1 odsto, dok je, prema obračunu NBS iz tog vremena bio nešto veći - 45,8 odsto.

Prema rečima Cvetkovića, svi ti podaci postoje i mogu se proveriti.

Reakcija Cvetkovića usledila je nakon što je ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić, u emisiji B92, rekao da su prethodno Ministarstvo finansija i bivši premijer falsifikovali podatke o visini javnog duga na kraju 2011. godine.

Prema rečima Dinkića, prikazano je da je javni dug na kraju 2011. iznosio 45,1 odsto BDP, umesto 49,6 procenata, koliki je taj dug zaista bio.

Dinkić je naveo da je time praktično sakrivena suma od 1,2 milijarde evra, odnosno 135 milijardi dinara duga, a da su i "neki ljudi iz DS-a", pre svega Cvetković, time obmanuli javnost i kršili zakon.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot države javni dug Mlađan Dinkić Mirko Cvetković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana