Tekst objavljen: 10.12.2012 9:08        


Daa bi dobili potrošački kredit kod banke, građani, ali i privrednici, pod zalogu stavljaju automobile, kamione, životinje, pa čak i vlasničke udele u preduzećima.

Da dobiju kredit daju koze, ovce, krave...

Ove godine u Registar pri Agenciji za privredne registre upisano je 15.558 založnih prava, kojim se obezbeđuju potraživanja vredna 4,7 milijardi evra. Ipak, ovi iznosi su manji nego prošle godine.

I OVCE POD ZALOGOM

Stada ovaca mogu da se kupe na kredit, pa ne čudi da smo pretragom javno dostupnih podataka, na sajtu APR-a u Registru pronašli čak 59 slučajeva o založnom pravu. U jednom od njih, na primer, pod zalogu je stavljeno 40 jagnjadi, dok se ne otplati kredit banci vredan 520.000 dinara. Kod krava ima mnogo više upisanih založnih prava: čak 1.621, dok je pod zalogom samo jedan konj...
Od predmeta koji su ove godine stavljeni pod zalog, putnička vozila su zastupljena u 16 odsto slučajeva, a ostale vrste vozila u 25 odsto. Mašine i oprema učestvuju sa 23 odsto, razna prava 13 odsto, a životinje sedam procenata.

Kada dužnik ne vrati dug, poverilac ima pravo da aktivira zalogu i tako se namiri, kao kada banka aktivira hipoteku na stan i proda ga da bi naplatila kredit. Iako broj predmeta pod zalogom opada, uočljivo je da se povećava procenat aktiviranih zaloga. U registru se to upisuje kao "zabeležba o započetom postupku namirenja".

Od 2005. godine, otkako postoji ovaj registar, upisana su ukupno 124.482 založna prava i 1.710 ovakvih zabeležbi poverilaca. Procenat ovih zabeležbi je sa 0,32 odsto, porastao na 2,14 odsto.

Tako su, od početka ove godine, poverioci odlučili da svoj dug namire aktiviranjem zaloge u 365 slučajeva. Lane ih je bilo 414, ali je broj upisanih založnih prava tada bio veći nego sada. Na samom početku rada ovog registra, pre sedam godina, samo 14 potraživanja rešeno je na ovaj način.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zeljko eric 27.08.2018 13:31

    Dali mogu da dobijem kredit da uzmem ovce i da stavim ovce u zalog

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naplata potraživanja kredit zalog

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana