Tekst objavljen: 08.04.2013 10:10        


Da je država građanin, teško bi prošla bankarske kriterijume. Zvanično, klijentu mesečna rata može da „pojede“ i punu platu, ali u realnosti banke i dalje granicu drže na polovini zarade. Država Srbija je tu liniju pregazila.

Da je država građanin, teško bi prošla kod banke

Ove godine budžet mora da isplati ukupno 493,7 milijardi dinara na ime kamata i otplate glavnice duga, a istovremeno očekuje ukupno 965,7 milijardi dinara prihoda. Kreditorima treba da prepusti 51,1 odsto svoje „plate“.

Srbija trenutno, prema podacima s kraja februara, duguje ukupno 19 milijardi evra. Kada bi se dug delio na ravne časti, svakom stanovniku naše zemlje pripalo bi po 2.638 evra zajma. Tokom ove godine država će otplatiti 403,6 milijardi dinara glavnice i 90,1 milijardi dinara kamata.

Po trenutnom kursu, to je zajedno 4,4 milijarde evra, ili 612 evra po građaninu. Otplata, međutim, neće umanjiti javni dug države na kraju godine. U međuvremenu, Srbija će još pozajmljivati.

Srbija će tako tokom čitave ove godine da se zaduži 554,4 milijarde dinara, pa će na kraju 2013. ukupan javni dug biti za 151 milijardu dinara veći nego sada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita kredit krediti prezaduženost zaduženost banka banke država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana