Tekst objavljen: 30.05.2013 13:10        


Kada bi se Telekom Srbija danas prodao, jedva da bi „zakrpio“ rupu u budžetu Republike za ovu godinu. I to pod uslovom da se proda po ceni koju priželjkuje njegov većinski vlasnik - država Srbija. Telekom Srbija sada bi mogao da bude prodat po ceni od dve milijarde evra, a među zainteresovanima i kompanija Karlosa Slima i arapski operateri.

Da li će se Telekom Srbija prodati za željenu sumu

Budući da su zvaničnici najavljivali da bi bili spremni da kompaniju prodaju kupcu koji bi za 100 odsto vlasništva ponudio 2,5 milijardi evra, iz proste računice proizilazi da bi država, za svoj paket akcija, mogla da računa na 1,95 milijardi evra. Po trenutnom kursu, to je oko 216 milijardi dinara. A manjak u budžetu, ako se nastavi sa ovolikom potrošnjom, mogao bi da dostigne 234 milijarde dinara.

Telekomov godišnji profit je prepolovljen, pa se postavlja pitanje da li su opravdana strahovanja pojedinih ekonomista da najprofitabilnija kompanija za nekoliko godina može lako da izgubi tržišnu bitku.

- Smatram da Srbiji po tom pitanju nedostaje strategija - kaže Slobodan Đinović, generalni direktor „Orion telekoma“. - Ako nemate načina i ambiciju da investirate u Telekom, moraćete da ga prodate. Jer, kompanija mora da se postavi na zdrave noge. Ako to ne učinite, nikome ne činite dobro.

-Telekom Srbija mora da ima odrešene ruke. To je čak i u našem interesu kao konkurencije. Nemamo problem da se tržišno nadmećemo sa bilo kim, ali imamo problem sa nelojalnom konkurencijom - dodaje Đinović.

Kako kompanija nije na berzi, analitičari podsećaju da postoji bilansni pokazatelj koji može da ukaže na tržišnu vrednost. To je EBITDA, odnosno dobit firme, pre odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije.

- Zaista je uobičajeno u mnogim poslovima množiti EBITDA sa određenim brojem kako bi se pokazalo koliko ima smisla potencijalno preuzimanje određene kompanije - navodi Nenad Gujaničić, stručnjak za tržište kapitala.

 - Tako je, na primer, Telenor preuzeo bugarskog operatera, za iznos koji odgovara 5,8 puta EBITDA. Kada bismo kod Telekoma Srbija samo gledali EBITDA, mogli bismo se nadati ceni od oko 2,4 milijarde evra, koliko je srpski Telekom nekada i bio procenjen. Međutim, tu ima dosta argumenata i za višu i za nižu cenu, ali moja procena je da bi se teško moglo dobiti više od dve milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budžetski manjak Telekom Srbija telekom prodaja Telekoma prodaja država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana