Tekst objavljen: 01.10.2013 15:30        


Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da vlada razmatra mogućnost uvođenja solidarnog poreza koji bi plaćali svi zaposleni u javnom sektoru koji imaju visoke plate.

Dačić na Megatrendu: Porez na veće plate od 100.000 (Medija centar Beograd)

- To bi, na primer, značilo da neko ko ima platu veću od 100.000 dinara treba da izdvoji za soliradni poreza 10 ili 12 odsto - rekao je Dačić.

Povodom dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beograd, Dačić je kazao da "želimo aranžman s MMF-om, a posebno sa Svetskom bankom, ali nije to zbog novca, već zbog kredibiliteta finansijske politike". Srbiji su, po rečima Dačića, potrebni krediti, poput onog koji se ovih dana očekuje od investicionog fonda iz Abu Dabija, i istakao da taj novac mora da ide u investicije, a ne u potrošnju.
Kako je objasnio, ako bi bila doneta odluka o uvođenju takvog poreza, plate predsednika Vlade, potpredsednika, ministara, kao i svih poslanika, bile bi po tom osnovu oporezovane ne 10 ili 12 odsto, već 20 ili 30 odsto.

- Treba da krenemo od nas, da damo primer - kazao je Dačić i dodao da takvu meru "ne treba smatrati arbitrarnom već aktom solidarnosti".

On je naveo i da nije oduševljen idejom o uvođenju solidarnog poreza, ali je istakao da država mora da štedi.

- Predlog da jedna od ekonomskih mera bude zamrzavanje zapošljavanja je dobra. Država će morati da podnese najveći teret štednje i jedan od načina je upravo zaustavljanje daljeg zapošljavanja, ali i smanjenje najvećih plata - dodao je Dačić.

Premijer je, inače, prisustvovao prijemu brucoša na Megatrend univerzitetu u Beogradu i poručio im da je njegov cilj, i cele država, da im obezbedi posao kada završe fakultet.

- Posao, posao, posao. Biću radostan kada svako od vas bude imao radno
mesto, to će biti moj cilj i cele vlade, jer od toga zavisi budućnost Srbije - rekao je Dačić i dodao da je nezaposlenost među mladima veća od 50 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana