Tekst objavljen: 29.10.2012 16:45        


U Ministarstvu finansija i privrede se razmišlja da se ne ide u aranžman sa privrednicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u delu prodaje državnog zemljišta.

Dačić: Srbi kukaju i kad ima i kad nema ulagača

Resorni ministar Mlađan Dinkić je naglasio da je plan da se taj aranžman veže za poljoprivredne kombinate u državnom vlasništvu, a koji bi bili ponuđeni na prodaju biznismenima iz UAE.

Premijer je rekao da je teško naći nekoga ko hoće da investira, međutim, primetio je, da je srpski narod takav da "kuka" kad neko neće da investira, a kada se investitior javi pita zašto je nešto prodato. - Može zemlja da ostane i neobrađena, ne znam kako će se dalje to odvijati - rekao je Dačić.
- Među tim kombinatima bila bi i Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB), tako da bi aranžman sa privrednicima iz UAE ostao kompletan - rekao je Dinkić dodajući da PKB državi duguje tri milijarde dinara i da bi se na taj način zadovoljili interesi i države i kombinata i investitora.

Dinkić je kazao da je srpskoj poljoprivredi potreban novac, a da je predloženi aranžman sa UAE povoljan zbog predloženog načina plaćanja.

- Oni bi nam dali novac za izgradnju kanalske mreže za navodnjavanje, a bilo bi im plaćeno u hrani - rekao je Dinkić dodajući da na taj način i poljoprivrednici dobijaju kupce koji su sigurne platiše.

Ivica Dačić je ukazao da postoji raspoloženje da se do kraja mandata uspostave svi parametri kako bi ulaganje u poljoprivredu bio nacionalni prioritet. - Mi nemamo mnnogo oblasti u kojima smo u prednosti, a jedna od njih, pored energetike, je poljoprivreda - rekao je Dačić.
On je kazao da je o ideji da se ponude kombinati koji su u državnom vlasništvu, među kojima je i PKB, razgovarao i sa gradonačelnikom Beograda Draganom Ðilasom.

Istovremeno, premijer Ivica Dačić kaže da Srbija treba više da sarađuje sa arapskim zemljama i da je to za nju dobro tržište.

Dačić je rekao da ne zna kako će se dalje odvijati taj proces, ali da su mu prvi potredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekli da je to dobar komercijalni potez imajući u vidu cenu koja se nudi za to zemljište.

On je dodao da je ta investivcija u skladu sa zakonima Srbije i da nije bila namera da bilo ko dobije bilo šta preko reda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ivica Dačić Mlađan Dinkić poljoprivreda ujedinjeni arapski emirati emirati UAE

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana