Tekst objavljen: 06.12.2012 12:06        


Danska firma Balanced food zainteresovana je da uvozi srpski kozji sir, voće i povrće, međutim samo ukoliko popravimo pakovanje. U skandinavskim zemljama, kako kažu, loše pakovanje ne prolazi.

Danci Srbima: Hrana vam je odlična, ambalaža krš

- Zainteresovani smo za saradnju i hoćemo da plasiramo srpske proizvode u danskim supermarketima. Kod vas je voće i povrće odličnog kvaliteta, a odskoro nam je zanimljiv i kozji sir. Ali, skandinavske zemlje su zahtevno tržište i, pored visokog kvaliteta, neophodna je i zanimljiva ambalaža - kaže Kim Breting, direktor prodaje u toj firmi.

Nemci prodaju srpsku malinu kao svoju

Srbija izvozi velike količine maline roland u Nemačku, ali tamošnji kupci ne znaju da je ta malina srpska, već misle da je njihova domaća. Razlog je što mi ne prodajemo upakovanu malinu, već je šaljemo u rinfuzu. Pakuju je Nemci, pa onda i zalepe etiketu "napravljeno u Nemačkoj”.
Proizvodi iz Niša ili Leskovca imaju odličan kvalitet i cene su konkurentne, dodaje on, ali ne treba zanemariti dobro pakovanje.

- Ako popravite pakovanje, saradnja je izvesna - tvrdi Breting.

Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, kaže da "u Srbiji mora da se ustali linija prehrambenih proizvoda, po određenoj ceni i da ti proizvodi budu pakovani po najsavremenijim standardima koja zahtevaju najjača tržišta".

- Nekada je sremska šunka bila poznata na američkom tržištu, a Navip je naša vina izvozio na američko tržište. Međutim, ti su lanci danas pokidani. Nemamo adekvatne proizvode, niti ambalaže za kupce - navodi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ambalaža hrana marketing reklama kvalitet hrane izvoz hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana