Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 11.05.2013 10:30        


Motocikli čuvene mađarske fabrike Danuvija u Budimpešti uskoro će se montirati i prodavati i u Novom Sadu, gde će se najkasnije za pola godine otvoriti preduzeće zasnovano na javno-privatnom partnerstvu.

Danuvija motori sele se iz Budimpešte u Novi Sad

Dolazak Danuvije u Novi Sad doneo bi i otvaranje novih radnih mesta, što je u ovom trenutku značajan doprinos buđenju privrede grada i Pokrajine.

Osim otvaranja novih radnih mesta, što će doneti ekonomsku sigurnost zaposlenima i njihovim porodicama, Novosađani (koji su odvajkada zaljubljenici u dvotočkaše, kako bicikle, tako i motocikle), ali i svi ostali potencijalni kupci, dobiće priliku da im poznati brend bude nadohvat ruke.

A, s obzirom na istanjene buđelare, mnogi će verovatno lakše izdvojiti novac za kupovinu motora nego automobila.

Podsećamo da u Budimpešti, glavnom gradu susedne Mađarske, mašinska, pa i proizvodnja motocikala, ima dugu tradiciju i veliki ugled u svetu. Još početkom prošlog veka fabrika koju je osnovao Manfred Vajs bila je pravi gigant i proizvodila sve, od šivaće igle do aviona, a prvi model motocikla tu je napravljen još 1929. Bila je to kopija BMW-a, da bi narednih godina uspešno proizvodila originalne dvotočkaši s motornim pogonom.

Neki modeli, poput „čepela” i „panonije” s početka šezdesetih godina, bili su veoma traženi i prodavani u celom svetu. Osvojena je i prozvodnja odgovarajućih prikolica za velike motocikle, pa mopedi... A od 1955. godine proizvodnja „čepela” od 125 kubika preseljena je u fabriku Danuvija, gde je godinu dana kasnije proizveden i desethiljaditi model Danuvija-Čepel motocikla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
danuvia danuvija fabrika motora novi sad automobilska industrija Mađarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana