Tekst objavljen: 26.12.2012 9:42        


Novi zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen sredinom naredne godine, neće se ni baviti legalizacijom bespravno izgrađenih objekata.

Daš sto evra i bespravna gradnja postaje legalna

Taj problem rešavaće druga dva akta, a to je Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez dozvole i zakon o legalizaciji, koji će se primenjivati u slučajevima kompleksnijih zdanja.

Još je, međutim, neizvesno kako će se definisati zemljište ispod objekta, odnosno hoće li oni koji su zidali na tuđim parcelama "legalizovati" i parče zemlje na kojem su bespravno sazidali zdanje. Prema predlogu resornog ministarstva vlasnik objekta treba da bude i vlasnik zemljišta ispod zdanja, a sve eventualno oštećene strane moći će da ulože žalbu i traže nadoknadu.
Ustavni sud je nedavno proglasio deo važećeg zakona o planiranju i izgradnji neustavnim, a reč je o odredbama o legalizaciji bespravnih objekata. Do resornog ministarstva za građevinarstvo, međutim, još nije stiglo obrazloženje US.

Taj deo zakona će se ipak primenjivati u narednih šest meseci, dok Ustavni sud ne objavi svoju odluku u "Službenom glasniku".

Vlasnici nelegalnih kuća i stanova dobiće mogućnost da upišu svojinu u katastru po ceni od oko sto evra.

Oni koji su nadležnim službama gradova i opština u zakonom predviđenom roku dostavili zahteve za legalizaciju neće morati da podnose prijavu u katastru, već će sekretarijati svu priloženu dokumentaciju uputiti na ovu adresu.

Oni, koji su svoje nelegalne objekte sazidali do 11. septembra 2009, a nisu podneli zahtev za legalizaciju imaće dodatni rok od najverovatnije godinu dana da se prijave.

Nacrt zakona o upisu svojine na nelegalnim objektima prošao je javnu raspravu i posle praznika o predlogu bi trebalo da se izjasni i Vlada Srbije. U resornom ministarstvu očekuju da će zakon biti usvojen u parlamentu početkom marta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
legalizacija izgradnja bespravna gradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana