Tekst objavljen: 12.04.2013 14:10        


Presudom Upravnog suda u Beogradu, postalo je pravosnažno rešenje Komisije za zaštitu konkurencije (KZK) od 19. novembra, kojim je utvrđeno da je Industrija smrznute hrane Frikom zloupotrebila dominantan položaj na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda.

Definitivna presuda: Frikom zloupotrebio monopol

Upravni sud je presudom od 12. marta, odbio tužbu Frikoma , povodom rešenja Komisije, kojim je ona utvrdila da je to preduzeće učinilo povredu konkurencije, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Komisija je odredila meru zaštite konkurencije u vidu obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini četiri odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2009. godini, što iznosi 301,95 miliona dinara.

Istim rešenjem određene su i odgovarajuće mere otklanjanja povrede konkurencije u vidu mera ponašanja, kao i rokovi u kojima je ovo privredno društvo dužno da izvrši sve naložene mere.

KZK pdseća da je Frikomovo ponašanje imalo za za cilj slabljenje i istiskivanje sa tržišta postojeće konkurencije, kao i stvaranje značajne barijere za ulazak na tržište novih konkurenata, uz istovremeno jačanje sopstvenog dominantnog položaja na tržištu.

To je za posledicu imalo značajno ograničavanje i narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slobodno tržište komisija za zaštitu konkurencije monopol frikom konkurencija zaštita konkurencije tržište sladoled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana