Tekst objavljen: 19.07.2013 10:30        


Nekadašnja "dika" američke autoindustrije, grad Detroit podneo zahtev za proglašenje bankrota i tako postao postao najveći američki grad koji je to učinio. Grad navodi da je nemoguće da se suoči sa finansijskom situacijom bez proglašenja bankrota i da je to jedina "razumna" opcija koja je na raspolaganju.

Detroit, grad koji je stvorio Ameriku, bankrotirao

Guverner savezne države Mičigen, gde se Detroit i nalazi, postavio je Kevina Ora na mesto menadžera za krizne situacije, u pokušaju da u poslednjem trenutku grad spasi od propasti.

Međutim, on ipak nije uspeo da dovede u red finansije ovog grada koji se već duže vreme bori sa dugovima.

Trenutni deficit gradskog budžeta Detroita iznosi oko 380 miliona dolara, ali je procenjeno da je dugoročni dug veći od 17 milijardi dolara.

Mediji objašnjavaju da do ovakve situacije nije došlo preko noći, već da je rezultat višedecenijskog poslovanja u kome je gradska uprava uzimala obveznice po visokim kamatnim stopama da bi pokrila rupe u budžetu.

Detroit je napustio najveći broj pripadnika iz redova srednje klase, ali i poslovnih ljudi, koji su tako sa sobom odneli novac za poreze.

Poslednjih meseci, grad je 10.000 svojih zaposlenih plaćao iz državnog budžeta.

Drugi gradovi, kao Njujork, Klivlend ili Filadelfija imali probleme, ali nisu proglasili bankrot, već su svoje dugove reprogramirali.

Detroit je nekadašnji centar automobilske industrije u SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza dužnička kriza ekonomska kriza bankrot Amerika sjedinjene američke države SAD Detroit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana