Tekst objavljen: 14.05.2013 17:20        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 11,15 milijarde evra što je za oko 690 miliona evra manje nego na kraju marta, saopštila je NBS.

Devizne rezerve NBS pale na 11,15 milijardi evra

Iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 394 odsto i pokrivenost oko osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći odlivi iz deviznih rezervi u aprilu su realizovani po osnovu prevremene otplate dela duga prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 305,4 miliona evra, izmirenja dospelih obaveza prema inokreditorima u iznosu od 72,0 miliona evra i po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 274,3 miliona evra.

Najveći devizni prilivi u aprilu bio je od prodaje hartija od vrednosti Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 42,4 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju aprila su iznosile 7,29 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve nbs Narodna banka Srbije ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana