Tekst objavljen: 05.12.2012 9:30        


O tome koliko je evro kod nas dominantan u odnosu na domaću valutu ne vredi trošiti reči. Vlada Srbije i Narodna banka rade na strategiji dinarizacije i svaka tri meseca objave izveštaje na tu temu.

Dinar "osvaja" Srbiju, ali veoma, veoma sporo

Ali već iz uvoda onog koji je objavljen juče, a obuhvatio je pretposlednje tromesečje 2012, može se zaključiti da domaća valuta napreduje, ali da će još poduže biti u drugom planu.

Do kraja godine stručnjaci ne očekuju veće turbulencije dinara. A šta će biti naredne, zavisiće od stope inflacije, trgovinskog deficita... U odnosu na ovogodišnju inflaciju od 14-15 posto, koliko se očekuje, i letošnji značajan pad, domaća valuta, dinar, i nije tako crno koliko je moglo biti.
Da bi dinar ojačao, potrebno je prvo da imamo konstantno nisku inflaciju, stabilan finansijski sistem i održiv privredni rast, da se razvija tržište dinarskih obveznica te da se kod nas razvijaju instrumenti zaštite deviznog rizika.

Ne treba biti poseban poznavalac pa zaključiti da nam ni na jednom od tih polja ne ide najbolje.

Uprkos tome, dinar i nije bio tako loš. Ukupni plasmani banaka privredi i stanovništvu iznosili su u prvih devet meseci ove godine 1.915,4 milijardi dinara. Devizni plasmani ka privredi i stanovništvu povećani su 36,6 milijarde dinara a dinarski 24,2. To je najveći rast dinarskih plamana još od prošle godine, ali i dosta skroman.
Dinar napreduje u promilima
Ako se izuzmu efekti promene kursa, to je svega 0,2 procentna poena. Ukupno učešće dinarskih zajmova u tom periodu za novoodobrene kredite bilo je 30,6 odsto.

Stepen depozita je povećan jedan procentni poen i zaustavio se na 1.393 milijarde dinara, što je rast od 10,2 milijardi. Ukupno učešće dinarskih depozita je kod privrede bilo 42,8 odsto, a kod građana manje 8,7 procenata.

Koncem septembra dinarska štednja je bila 17,9 milijardi, a to je 0,6 milijardi više nego krajem juna. Kako se dinar držao kod štediša znaćemo tek nakon izveštaja koji će obuhvatiti konac godine i novembar, koji je tradicionalno mesec štednje.

Poznato je da u domaćoj valuti na kratak rok štede ljudi koji se razumeju u finansije, prate tržište i mogu brzo reagovati ako procene da im valutna kretanja ne idu naruku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar dinarizacija krediti u dinarima štednja u dinarima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana