Tekst objavljen: 20.09.2012 11:00        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će vlada budžetski defict osim novim zaduživanjem morati da pokriva i prodajom dela državne imovine.

Dinkić: Deficit pokrivamo i rasprodajom imovine (European People's Party/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Dinkić je istakao da se neće ići u prodaju Elektroprivrede Srbije, ali će se kroz model javno - privatnog partnerstva izgraditi novi kapaciteti, a neće se prodavati ni preduzeća koja imaju državni monopol, kao što je recimo aerodom.

Prema njegovim rečima, prodavaće se samo one kompanije koje imaju konkurenciju i za koje se smatra da u budućnosti neće moći da idu u korak s njom kao i neka fiksna državna imovina.

Dinkić je najavio i da će se zakonom ograničiti period restrukturiaranja preduzeća do 30. septembra 2014. godine, a u međuvremenu će vlada pokušati da nađe strateške paratnere za neke od tih firmi.

Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji odluku da sa kineskom Eksim bankom ugovori kredit od 850 miliona evra za izgradnju autoputa na Koridoru 11.

Dinkić je rekao da bi se tim kreditom finansirala gradnja autoputa od Beograda do Ljiga i od Pojata do Preljine.

On je objasnio da se vlada odlučila da sarađuje sa Kinom zbog dobrog iskustva na izgradnji mosta Zemun - Borča i da će na izgradnji ova dva autoputa biti angažovano 50 odsto srpskih građevinara i isto toliko kineskih radnika.

Dinkić je pomenuo i da će taj krediti koji će se uzeti od Eksim banke biti najveći u mandatu ove vlade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić porodično srebro kinezi izgradnja autoputa EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana