Tekst objavljen: 15.10.2012 7:45        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će svim građanima biti vraćen novac u iznosu nepravilno zaračunatog PDV za septembarski račun za struju.

Dinkić: EPS će vratiti građanima pare za PDV

Dinkić je rekao da je pravnoj službi ministarstva naložio da pripremi odluku koja će omogućiti da Elektroprivreda Srbije svim građanima, uz naredni račun, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru, u vreme kada povećana stopa PDV nije bila na snazi.

I Ministarstvo trgovine traži način da se građanima vrati novac koji je uzela država naplaćujući struju potrošenu u septembru po povećanoj poreskoj stopi od 20 odsto koja je počela da važi tek od 1. oktobra. - Nesporno je da je EPS uradio sve po zakonu, ali sada treba videti šta se tu može uraditi i promeniti. Realan život je nešto drugo i nije normalno da se usluga koja se koristila tokom septembra naplati po ceni koja važi od oktobra - kaže ministar Ljajić.
- Građani mogu da očekuju da će im kroz novembarski račun za utrošenu struju biti vraćen iznos za uvećani PDV - objasnio je Dinkić.

Zakon o PDV-u jeste definisao da visina stope koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom, napomenuo je ministar.

- Međutim, nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru. Možda zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu. Otud i ovakva moja odluka - dodao je Dinkić.

On je rekao i da ta inicijativa ministarstva neće biti na štetu Elektroprivrede Srbije jer će za taj iznos i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza budžetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje PDV-a energetika Elektroprivreda Srbije EPS PDV struja rasim ljajić Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana