Tekst objavljen: 01.11.2012 15:20        


Do kraja novembra biće usvojen zakon kojim će se uvesti disciplina u izmirivanju obaveza države prema privatnom sektoru kao i u okviru samog privatnog sektora.

Dinkić: Ko ne može da plaća nek ide iz Srbije

Kako je najavio ministar finansija Mlađan Dinkić na javnoj raspravi povodom nacrta tog zakona, maksimalni rok da država izmiri obaveze prema privredi je 45 dana, a rok plaćanja u okviru privatnog sektora 60 dana koliki je i rok za izmirivanje obaveza privatnog sektora prema državi.

Dinkić je rekao i da su trgovinski lanci podeljeni oko odredbi ovog zakona i da se polovina izjasnila da može da ispoštuje ove rokove, a polovina je tražila dodatnu relaksaciju uslova. On je poručio da trgovinski lanci koji ne mogu da prate ove rokove plaćanja i da ispunjavaju obaveze prema malim preduzetnicima slobodno mogu da idu iz Srbije i da ustupe mesto onima koji mogu da poštuju ove rokove.
Kako je naglasio Dinkić, privrednici već dve godine traže da se ograniče rokovi plaćanja i da se prekine lanac nelikvidnosti u prviredi i s pravom su optuživali državu da je generator te nelikvidnosti zbog čega će vlada sada napraviti korenuti promenu u tom smislu.

On je kazao da će se u slučaju kršenja ovih rokova primenjivati zatezne kamate kao i novčane kazne i rekao da on preuzima odgovornost da disciplinuje državne organe u poštovanju ovih propisanih rokova plaćanja.

Dinkić je naveo i da postoje određeni izuzeci od ovih rokova u slučaju da ugovorene obaveze zahtevaju isplatu u ratama rok za izmirenje obaveze je 90 dana u dve jednake rate, što će se pre svega odnositi na sektor trgovine.

Ministar je naglasio da neće biti "razblaživanja" ovog zakona niti će se od njega praviti "šećerna vodica" jer će on ili biti strog ili se uopšte neće donositi.

Dinkić je naveo i da će ugovori koji budu predvidjali izmirivanje obaveza u roku dužem od 60 dana biti smatrani ništavnim i neće se primenjivati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić dugovi trgovinski lanci Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana