Tekst objavljen: 20.09.2012 15:37        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenio je da Narodna banka Srbije nije dobro kontrolisala poslovne banke. Prema njegovim rečima, NBS je neke domaće banke puštala da daju kredite bez ikakvog obezbeđenja.

Dinkić: NBS nije dobro kontrolisala banke

- Jasno je da supervizija centalne banke nije bila adekvatna - rekao je Dinkić.

Centralna banke je, kako je ocenio, "sa jedne strane plasmane dobrih, solidnih banaka, bilo domaćih bilo stranih, 'penalizovala' tako sto je tražila velika obezbeđenja, a sa druge strane potpuno puštala neke banke da odobravaju kredite bez ikakvog kolaterala, bez ikakvog obezbeđenja, očito pod političkim pritiscima".

Dinkić je rekao da zbog neadekvatne klasifikacije bankarskih kredita Srbija beleži i rast takozvanih nenaplativih kredita.

Do rasta nenaplativih kredita, prema njegovim rečima, došlo je zbog toga što je centralna banka u delu za superviziju terala "mak na konac" i neadekvatno klasifikovala obezbedjenje kvalitetnih preduzeća, ali nije videla ogromne propuste u radu nekih državnih banaka.

Te domaće banke "očito nisu kontrolisane, što je dovelo do potrebe saniranja njihovih gubitaka, u mandatu prethodne vlade, koja je čak 210 miliona evra ubacila u tri državne banke", rekao je ministar finasija i privrede.

Precizirao je da je "vlada 'ubacila' oko 100 miliona evra u 'takozvanu Novu agrobanku', oko 90 miliona evra u Razvojnu banku Vojvodine i 20 miliona evra u Kreditnu banku Beograd".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije Mlađan Dinkić banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana