Tekst objavljen: 18.04.2013 10:10        


Sudeći po izjavi Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, Železara Smederevo će ponovo početi sa radom u ponedeljak 22. aprila. Tog dana trebalo bi da bude upaljena jedna visoka peć u fabrici, čime će se steći uslovi za početak proizvodnje čelika.

Dinkić "pali" peć, sindikalci maštaju o U.S. Stilu

Dinkić je istakao da će pokretanje proizvodnje omogućiti povratak na posao oko 5.000 radnika, a prema dosadašnjim proračunima, gubitak ne bi trebalo da bude veći od 20 miliona dolara.

U sindikatima su, međutim, mnogo oprezniji sa optimizmom. Željko Veselinović, predsednik USS Sloga, čija podružnica deluje u Železari, ističe da treba sačekati ponedeljak i videti kako će proteći paljenje peći.

On dodaje da bi početak rada visoke peći bio u interesu svih, i vrlo brzo će se videti da li će do toga doći. Predsednik Sloge sumnja i da se vode pregovori sa nekom velikom evropskom kompanijom o preuzimanju Železare, jer se nijedna kompanija koja posluje u oblasti industrije čelika u ovom trenutku, kada su efekti ekonomske krize još uvek jaki, ne bi odlučila za takvu akviziciju.

- U Evropi je od Uralvagonzavoda veći samo Arcelor Mital, ali ta kompanija otpušta radnike zbog krize, i malo je verovatno da će tražiti novu železaru kada ima svoju fabriku u Zenici. Kao jedinu mogućnost za izlazak iz ove teške situacije vidim izgradnju nove proizvodne linije za potrebe fabrike Fijat. Međutim, tu investiciju bi trebalo da uradi država a ne Italijani i da onda sa njima napravi poslovni aranžman. Druga mogućnost je da Vlada Srbije ponudi Ju-es-stilu da se vrati i preuzme Železaru. Država, naime, nije učinila dovoljno da zadrži Amerikance u Smederevu, za razliku od Slovačke gde je Ju-es-stil ostao jer je dobio dodatne povlastice - ističe Veselinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dopisnik 18.04.2013 12:59

    Koji bre sindikalci ovaj sto lupa samo gluposti nema ni 200 clanova

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija železara smederevo us steel Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana