Tekst objavljen: 24.10.2012 16:47        


Vlada Srbije predložila je i Razvojnoj banci Vojvodine da osigurane i neosigurane depozite spase po istom modelu kao Nova Agrobanka s obzirom da nas je Narodna Banka Srbije obavestila da će oduzeti dozvolu za rad ovoj banci zbog nesolventnosti i nelikvidnosti.

Dinkić: Razvojnu banku ćemo spasiti kao Agrobanku

Vlada Vojvodine ima 80 odsto vlasništva u Razvojnoj banci Vojvodine, dok preostali deo poseduje Republika Srbija.

Prema njegovim rečima, u Razvojnoj banci Vojvodine postoji oko 140 miliona evra osiguranih depozita za koje država garantuje, a koji su pokriveni sa nekih devet milijardi dinara već emitovanih obveznica, pri čemu postoje određena likvidna sredstva koje ima Razvojna banka Vojvodine kao obaveznu rezervu u NBS i svom portfoliju.
- Pajtić je za sada odbio ovaj predlog i obavestio nas da će emitovati 150 miliona evra u hartijama od vrednosti pokrajine. Dakle Vojvodina će se zadužiti 150 milioona evra kako bi dokapitalizovali Razvojnu banku Vojvodine - rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao da po zakonu o javnom dugu vojvođanska Vlada ima pravo da se zaduži, ali da je to ekonomski neopravdano jer bi se na taj način zadužili građani Vojvodine za dodatnih 150 miliona evra, jer je u Razvojnu banku Vojvodine već ubačeno 150 miliona evra novca, pa ni to nije pomoglo da se ova banka spase.

- Razvojna banka iz uz ovu veliku dokapitalizaciju vrlo teško može da postane stabilna banka iz razloga što 75 odsto kredita je sada nenaplativo. Bolje je da se spasu samo deponenti, građani, privreda i da se stavi tačka na loše upravljanje time što bi nenaplativi otišli u stečaj baš kao u slučaju Nove Agrobanke- rekao je Dinkić.

Ideja Ministarstva finsnsija je da za neosigurane depozite za koje ne postoji nikakvo pokriće, a koji iznose oko 100 miliona evra, pokrajinska i republička vlada izdaju obveznice od po 50 miliona evra i tako po pola podele taj trošak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Razvojna banka Vojvodine RBV agrobanka afera agrobanka nova agrobanka Mlađan Dinkić banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana