Tekst objavljen: 23.11.2012 15:34        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će nekim preduzećima u restrukturiranju, kao što je RTB Bor, koja su pokazala da mogu da samostalno posluju na tržištu, biti skinut taj status.

Dinkić: RTB Bor će preživeti restrukturiranje (Medija centar Beograd)

- Postoji mogućnost da se skine restrukturiranje i da se onda to preduzeće ostavi na tržištu da samo posluje, čak i u državnom statusu, ako je samoodrživo - rekao je Dinkić.

Gubici po osnovu direktnog i indirektnog subvencionisanja tih preduzeća na svim nivoima države na godišnjem nivou iznose između 700 i 800 miliona evra, što podrazumeva ne samo direktne subvencije sa svih nivoa vlasti već i neplaćanja računa za struju, komunalije, neplaćanje privatnom sektoru, neplaćanje obaveza prema poveriocima.
Prema njegovim rečima, takav slučaj će biti sa RTB Borom, kome će u prvoj polovini naredne godine biti "skinut proces restrukturiranja i ono će biti samo na tržištu bez ikakvih subvencija i pomoći države".

- Takođe, još neka preduzeća su se kandidovala, kao što je PKB, koji kaže da može da opstane na tržištu samostalno, pa ćemo podići njima restrukturiranje, a ima još nekih za koja smo zapazili da su po performansama već došla u situaciju da mogu bez zaštite koja ih brani od poverilaca da budu samostalni na tržištu - rekao je ministar.

On je naveo će proces restrukturiranja državnih preduzeća biti ograničen do 30. juna 2014. godine.

- Smanjuju se subvencije u budžetu naredne godine takvim preduzećima, doduše samo za pola milijarde dinara, ali to jeste jasan signal da želimo da prekinemo sa takvim vidom stimulisanja besperspektivne proizvodnje i da novac koji time uštedimo damo onima koji imaju perspektivu - naglasio je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Anta 24.11.2012 10:53

    ovo je cetvrti i poslednji ekser koji ce biti ukucan u rtb-ov kovceg.
    prvi ekser ukucan je nakon uvodjena sankcija bivsoj sfrj kada je raubovanjem rudarskih resursa i opreme odlazila u bescenje celokupna proizvodnja bora.
    drugi ekser ukucan je posle 5.oktobra dolaskom nesposobne vlasti koja je postavljala iste takve kadrove u celoj srbiji.
    treci je pogresna strategija vlade u metodu i nacinu privatizacije.
    cetvrti je ukucao mladjan dinkic sa blagojem spaskovskim i korupcijom kakvu bor ne pamti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna preduzeća rtb bor Mlađan Dinkić restrukturiranje dugovi preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana