Tekst objavljen: 03.10.2012 14:40        


Ministar finansija i ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da se slaže s nobelovcem Polom Krugmanom da dinar ne treba precenjivati i da Srbija treba da zadrži fleksibilan devizni kurs.

Dinkić: Slažem se sve sa Krugmanom (Medija centar Beograd)

- Već godinama govorim da Srbija ne treba da ima fiksni već fleksibilan devizni kurs, ali da dnevne oscilacije ne budu visoke i da centralna banka interveniše s vremena na vreme da spreči velika pomeranja kursa - rekao je on.

Dinkić je kazao i da uvažava sugestije Krugmana da Srbija mora da podstakne rast izvoza da bi smanjila deficit tekućeg računa platnog bilansa. - Najbolji način za to je dovođenje multinacionalnih kompanija poput Fijata i širenje mreže njihovih dobavljača među srpskim malim i srednjim preduzećima - kazao je on.
Komentarišući Krugmanovu ocenu da je dinar precenjen, Dinkić je kazao da su sve zemlje koje su precenjivale svoju valutu čak i uslovima budžetskog suficita gomilale javni dug i imale probleme u privrednim aktivnostima.

Dinkić je napomenuo da ekonomsku i monetarnu politiku treba posmatrati u celini, a ne odvojeno.

Centralna banka, kako je ukazao, treba da vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema, vodi politiku fleksibilnog deviznog kursa i da utiče na snižavanje kamatnih stopa.

- To je nešto što predlaže i Krugman, to se desilo i u SAD i zato su brže krenuli da izlaze iz krize - rekao je Dinkić i dodao da je slične mere pre mesec dana počela da preduzima i Evropska centralna banka, što se odrazilo na delimični pad prinosa na evropske obveznice.

Srbija, naglasio je, "treba da radi manje više isto".

Zaduživanje po što nižoj ceni

Dinkić kaže da radi na stvaranju uslova da se Srbija zadužuje po što nižoj ceni i dodaje da deli mišljenje Krugmama o tome šta država treba da radi da bi izašla iz krize.



- Meni je potpuno jasno šta treba da se radi. Delim mišljenje Krugmana i u tom smislu i radimo - kazao je Dinkić.

On je dodao da politika Vlade Srbije predstavlja kombinaciju smanjenja troškova države i budžetskog deficita, uz stvaranje uslova za zaduživanje po što nižoj ceni i podsticanje investicione potrošnje.

- Zato žurim da sa kineskom vladom što pre sklopimo aranžman za izgradnju autoputeva od 850 miliona evra - kazao je Dinkić i dodao da će u budžetu 2013. socijalna značajno učešće imati socijalna zaštita i investicije u poljoprivredu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić paul krugman pol krugman ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana