Tekst objavljen: 16.10.2012 16:40        


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kaže da će biti uveden porez po odbitku za transfere u poreske rajeve i da će ta poreska stopa najverovatnije iznositi 30 odsto.

Dinkićeva "rampa" na transfere u poreske rajeve

U okviru poreske reforme, dodao je on, biće uvedeno i oporezivanje nekorišćenog poljoprivrednog i gradskog zemljišta.

Ministar finansija i privrede je kazao i da je ideja pojednostavljivanja poreskog sistema da preduzetnici i zanatlije plaćaju samo tri vrste poreze - poreze i doprinose na plate, porez na imovinu i paušalni porez.
Srbija gubi ogromne prihode zbog velikih površina neobrađivanog zemljišta, istakao je Dinkić i dodao da će oni koji poseduju poljoprivredno zemljište, a ne obrađuju ga ili ga ne rentiraju -morati da plate porez.

Dinkić je kazao i da će porez na dobit preduzeća biti povećan sa 10 na 15 odsto, ali je naglasio da je to i dalje znatno niže od poreza u Evropskoj uniji koji je oko 25 odsto.

U izmenjenom Zakonu o porezu na dobit preduzeća, dodao je Dinkić, biće zadržane povlastice za investitore koji ulože više od jedne milijarde dinara, odnosno oko 10 miliona evra, tako da će biti oslobođeni plaćanja poreza na dobit na rok od 10 godina, kao i olakšice za one koji reinvestiraju profit.

Srpski ministar finansija i privrede kazao je da će u 2013. Godini biti donet novi zakon o akcizama i kao primer izmena naveo da će se za duvansku industriju predvideti kretanje akciza u narednih pet godina.

- Ideja je da se minimalna prosečna akciza na cigarete u Srbiji u srednjoročnom periodu uskladi sa onom u EU - istakao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, razmišlja se i o reformi paušalnog oporezivanja. - Biće različito oporezovani sajdžije i advokati. Porez treba da se plaća srazmerno ekonomskoj snazi - naglasio je Dinkić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreski sistem porez poreske oaze Mlađan Dinkić Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana