Tekst objavljen: 03.10.2012 12:24        


Gradonačelnik Beogrda Dragan Đilas tvrdi da je cena karte za prevoz u glavnom gradu podignuta zbog povećanja cene goriva, a ne zbog povećanja PDV.

Đilas odgovara: Dinkića predložiti za Nobela

- Od 90 miliona evra koliko Beograd godišnje izdvaja za subvencije za javni prevoz, 45 miliona ide samo za troškove goriva, a od druge polovine besplatno se u Beogradu vozi 200.000 učenika i još toliko naših sugrađana koristi neki oblik regresirane mesečne karte - kaže Đilas.

"Kao što je i sam ministar Dinkić rekao, javni prevoz u Beogradu je stvar Beograda i beogradskih vlasti, pa ga pozivam da se u taj posao više ne meša. Nadam se da su rečenice poput one da bi se ukidanjem subvencija za gradski prevoz u Beogradu mogao napraviti auto-put između Šapca i Rume ipak daleka prošlost", zaključio je Đilas.
- Da nije subvencija, karta za prevoz bila bi duplo skuplja - rekao je Đilas, povodom izjave ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da je Beograd iskoristio priliku da "pod plaštom povećanja PDV-a" poveća cene prevoza za 20 odsto.

Gradonačelnik Beograda je objasnio da je cena prevoza podignuta 20 odsto ne zbog PDV-a, nego zato što je gorivo od poslednjeg povećanja cene prevoza skočilo sa 105 na 147 dinara i dodao da je povraćaj dela akcize od 2,5 dinara svega 1,63 odsto cene litra goriva.

- Ukoliko mi ministar Dinkić objasni kako da sa 1,63 odsto nadoknadim povećanje cene goriva od 40 odsto javno se obavezujem da ću ga predložiti za Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije - istakao je Đilas.

Đilas je napomenuo da je Beograd spreman da se u korist najsiromašnijih građana Srbije odrekne povratka akcize od 2,5 dinara po litru, ukoliko se republička vlada obaveže da će svim zaposlenim u državnim firmama i administraciji koji rade u Beogradu dok traje kriza plaćati redovnu mesečnu kartu, umesto što im taj novac daje na ruke.

- Naravno, to se neće desiti, jer je takav potez nepopularan. Ministar Dinkić obećao je da će dok traje kriza gledati kroz prste višku zaposlenih u republičkoj administraciji, ali zato sugeriše Beogradu da saseče svoje troškove u javnom prevozu, iako vrlo dobro zna da se to može uraditi samo ako se na ulicu kao tehnološki višak istera 2.000 radnika GSP-a Beograd - rekao je Đilas i napomenuo da se to u Beogradu neće desiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Mlađan Dinkić GSP Beograd javni prevoz gradski prevoz povećanje PDV-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana