Tekst objavljen: 05.11.2012 14:30        


Vlada Srbije je u prvih 100 dana rada imala dobre rezultate, međutim Srbija još nije izbegla mogući "grčki scenario", kaže analitičar Saša Đogović.

Đogović: Još nismo izbegli "grčki scenario"

On navodi da je prethodna vlada imala više marketinški pristup ekonomskim problemima, dok je ova vlada svesna dubine ekonomske i društvene krize u kojoj se zemlja nalazi i u skladu sa tim je kreiran ambiciozan budžet za iduću poslovnu godinu.

Đogović je rekao su negativni elementi u prvih 100 dana rada vlade to što je novi budžet baziran uglavnom na povećanim poreskim opterećenjima upravo zbog nepostojanja programa transformacije javnog sektora u svim oblastima, prisutan populizam u vezi sa neotpuštanjem zaposlenih u javnom sektoru i povećanja plata i penzija za dva odsto. On je dodao da će, pored nominalnog povećanja, plate u javnom sektoru i penzije realno biti u padu zbog naglašenih inflacionih tokova u privredi.
Đogović je kao prvi negativan element rada vlade naveo je nedostatak jasnog plana restrukturiranja javnog sektora, koji se i dalje širi i "sprečava da organizam srpske privrede počne da diše bez aparata u vidu raznih subvencija ili kredita".

Govoreći o pozitivnim rezultatima, Đogović je istakao da je vlada pokazala ozbiljan strateški pristup u borbi protiv korupcije, jasno se pozicionirala ka evropskim integracijama i na realnim osnovama pravi plan za rešavanje "kosovskog čvora", koji neće ugroziti put Srbije ka približavanju evropskih standarda.

Što se tiče budžeta, Đogović je naveo da je planirano smanjivanje budžetskog deficita za skoro polovinu u odnosu na ovu godinu.

Pozitivni rezultati vlade su i konkretizovanje dalje saradnje sa Rusijom, prepoznavanje energetike i poljoprivrede kao strateških grana, otklonjanje prepreka oko imovinsko-pravnih odnosa koji su kočili gradnju Koridora 11.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije saša đogović grčki scenario ekonomska kriza ekonomske mere

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana