Tekst objavljen: 30.11.2012 9:24        


Pregovarači iz zemalja članica Evropske unije postigli su načelni dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu u vrednosti od gotovo 133 milijarde evra. Pri tome je i potrošnja za ovu godinu uvećana za šest milijardi evra.

Dogovor u EU, budžet za 2013. biće 133 mlrd. evra

Taj dogovor, koji tek treba da odobre vlade članica EU i Evropski parlament, obezbeđuje stabilno finansiranje programa Unije u sledećoj godini.

Dogovor takođe osigurava nastavak realizacije nekoliko programa na području zapošljavanja, školstva i istraživanja u toku ove godine, kojima je pretilo ukidanje zbog manjka u budžetu.

U skladu sa današnjim dogovorom, budžet EU će sledeće godine biti ograničen na maksimalan iznos od 132,84 milijarde evra, što je 2,9 odsto više nego ove godine.

Međutim, to je značajno niže od povećanja od 6,8 odsto koje su zahtevali Evropski parlament i komisija, a predstavlja tek malo povećanje kad se uzme u obzir inflacija.

Budući da je za potrošnju u ovoj godini odobreno dodatnih šest milijardi evra, bužet za 2012. sada iznosi rekordnih 135 milijardi evra, tako da je potrošnja predviđena za sledeću godinu zapravo za 1,6 odsto niža u odnosu na 2012.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza evrozone kriza u Evropi ekonomska kriza budžet eu evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana