Tekst objavljen: 09.10.2012 13:59        


Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da neće štampati novac da bi rešila dužničku krizu u evrozoni. ECB je napomenula, pri tom, da je Grčka ostvarila "značajan" napredak u rešavanju ozbiljnih finansijskih problema.

Dragi: ECB neće štampati evre da reši krizu

- ECB ne može da pokrene monetarno finansiranje i ne može da obavlja posao zemalja članica u ovoj situaciji... veoma je lako pomisliti da ECB može da zameni vlade pojedinačnih država, njihove akcije ili nedostatak istih, i da štampa novac. To se neće desiti - poručio je predsednik ECB Mario Dragi.

Dragi, koji se u Briselu obratio Evropskom parlamentu, u više navrata je ponavljao da ECB, u skladu sa svojim mandatom, ne može jednostavno da uključi štampariju i otplati "planine" državnih dugova koje su evrozonu dovele do najteže krize od njenog formiranja.

Iako ECB, koja se smatra jedinom evropskom institucijom sposobnom da reaguje dovoljno brzo u kriznim vremenima, nikada nije oklevala da reaguje, banka je uvek napominjala da je na vladama da svoje finansije i ekonomije dovedu u red.

Dragi je i prošle nedelje, na redovnom sastanku ECB, insistirao da je, nakon niza antikriznih mera koje je banka pokrenula, lopta sada u dvorištu vlada. Predsednik ECB je taj stav ponovio i danas u Briselu.

Proces prilagođavanja "može biti bolan na kratak rok, kako politički, tako i ekonomski", rekao je Dragi, dodajući da je "uveren da evrozona i njene trenutno slabije članice mogu da izađu iz krize jače i sa kvalitetnijim privredama, od čega će imati korist svi evropski građani".

Dragi je takođe napomenuo da je Grčka, koja se nalazi u središtu krize, ostvarila "značajan i opipljiv" napredak u primeni neophodnih strukturnih reformi, ali da je potrebno još truda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mario dragi evropska unija evrozona kriza evrozone kriza u Evropi dužnička kriza grčka kriza ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana